Priročnik za spodbujanje razvoja javnih zelenih površin prijaznih do opraševalcev

Priročnik za spodbujanje razvoja javnih zelenih površin prijaznih do opraševalcev

V mesecu marcu smo izvedli spletno predstavitev "Priročnika za spodbujanje razvoja javnih zelenih površin prijaznih do opraševalcev", saj gre ob naraščajočih okoljskih in podnebnih spremembah ter drastičnemu upadu populacije opraševalcev, za zelo aktualno tematiko. V priročniku je sicer največ koristnih informacij za ureditev zelenih, cvetočih javnih površin, vendar v njem lahko koristne napotke za omogočanje boljših pogojev življenja opraševalcev, najde prav vsak.  

Poleg splošnih informacij o opraševalcih, zakonodaje in usmeritve ter primerov dobrih praks, nas priročnik vodi skozi osnovne ukrepe za izboljšanje trenutnega stanja opraševalcev: 

 

  • SAJENJE MEDOVITIH DREVES
  • SAJENJE MEDOVITIH CVETOČIH GREDIC
  • TRAJNOSTNA KOŠNJA IN CVETOČE ZELENICE
  • UREJANJE OBCESTNEGA PROSTORA
  • UVAJANJE ZELENIH STREH IN STEN
  • MODRO-ZELENO ODVODNJAVANJE
  • UREDITEV GNEZDIŠČ

 

Razmislite ali res potrebujete okrasno drevo in gredico enoletnih rastlin? Posadite lahko raje medovito drevo in cvetoče medovite trajnice. Travo s cvetočimi regratovimi cvetovi pokosite kasneje, konec maja, in dovolite opraševalcem, da se najedo. Vse to so mali koraki k ohranitvi in izboljšanju pogojev življenja opraševalcev, ki jih naš planet in prihodnje generacije še kako potrebujejo. 

 

„Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka.“ 
[Albert Einstein]

 


 

Priročnik za spodbujanje razvoja javnih zelenih površin prijaznih do opraševalcev: POVEZAVA


 

PREDSTAVITEV PROJEKTA

PREDSTAVITEV PRIROČNIKA


Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Spodbujanje trajnostnega razvoja ekosistema na javnih površinah. Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. 

clld_eksrp_novo


Izseki predstavitve:

image 1

image 2

image 3

image 4

image 5

image 6

image 7


Nazaj na: Izvajanje projektov