Polstenje volne v VDC Črnomelj - enota Vinica

Polstenje volne v VDC Črnomelj enota Vinica

V četrtek, 25. 1. 2024, je bila izvedena delavnica polstenja volne v Varstveno-delovnem centru Črnomelj - enota Vinica.

Filcanje volne je postopek, pri katerem se volna obdeluje s pomočjo vode, mila in toplote, da se vlakna med seboj prepletejo in tvorijo bolj trdno obliko iz katere lahko izdelamo različne uporabne predmete.

Volna je naravni in prijetni material, ki ima odlične lastnosti – predvsem toplotno izolacijo. Tehnike polstenja so različne, v Krajinskem parku Kolpa, kjer ohranjajo to rokodelsko umetnost, se največkrat poslužujejo mokrega polstenja. Polstenje je zelo star način oz. tehnika predelave volne, najstarejši zapisi o volni segajo v čas Babilonije.

Osnovo za polstenje predstavlja volnena mikanka, ki ji pravimo tudi predivo ali prečesana volna. Polstenje je prijetna aktivnost, pri kateri iz nežne, mehke, tople volnene mikanke z enakomernim ritmičnim gibanjem ustvarjamo naravne in za uporabo zdrave izdelke.

Volna se pridobiva s striženjem ovac. V Beli krajini so jih včasih strigli dvakrat na leto – ko hruške cvetijo in ko hruške medijo. Izročilo pravi, da so volno včasih oprali kar v reki Kolpi. Prečesali so jo s pomočjo dveh krtač, ki imajo zelo tanke in goste iglice. Ročna obdelava volne terja kar nekaj časa, zato so se s to rokodelsko spretnostjo nekoč ukvarjali predvsem v zimskem času.

Udeležence na delavnici je vodila izkušena ustvarjalka in rokodelka Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa, kjer aktivno ohranjajo dediščino polstenja volne in izdelave različnih uporabnih predmetov. Uvodoma je predstavila tehniko polstenja oz. osnovne surovine in zgodovino te rokodelske spretnosti. Udeleženci pa so nato z enakomernimi gibanjem ustvarili svoje uporabne predmete. Polstenje je sproščujoča dejavnost, ki nas umiri in hkrati spodbuja naše kreativnost.

 


Dogodek je bil izveden v okviru projekta »Iz Drobnice«, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

 

 

 


Nazaj na: Izvajanje projektov