Utrinki s sirarskega tečaja [projekt Iz drobnice]

Utrinki s sirarskega tečaja projekt Iz drobnice

V začetku aprila (2. in 3. aprila 2024) je v sklopu projekta »Iz drobnice« potekalo izobraževanje s področja izdelave trdih in poltrdih sirov. Dvodnevno izpopolnjevanje znanja je potekalo pod mentorstvom izkušenega Ivana Lacherja, sirarskega mojstra iz Francije. Je eden od vodilnih avtoritet na področju sirarstva. Njegovo strokovno svetovanje je iskano s strani sirarjev po vsem svetu, pri čemer je bil dejaven že več kot dve desetletji, tudi v Sloveniji.

Izobraževanje je v prvem terminu potekalo v Beli krajini na kmetiji Vučji ogrizek, kjer so se udeleženci spoznali s tehnikami predelave kozjega in ovčjega mleka. Naslednji termin izobraževanja je bil na kmetiji Škerjanec, kjer so udeleženci okrepili znanje s področja predelave kravjega mleka.

Ivan Larcher z udeleženci ni delil le svojega znanja ampak tudi strast do sirarstva. Od leta 2006 deli svoje bogato znanje s sirarji po vsem svetu, od Združenega kraljestva do Avstralije in od ZDA do Slovenije. Slovi predvsem po znanju in tehnikah izdelave sira iz surovega mleka, kar je njegova specialnost. Izdelava sira na ta način je namreč izjemna tržna niša za manjše sirarje, ki pa se tega nasveta še niso dobro oprijeli, saj večina manjših sirarjev izdeluje sire iz pasteriziranega mleka s pasteriziranimi siri. Ni le predavatelj in svetovalec, ampak tudi mojster sirar, ki je s svojo partnerko Julie v Limousinu v Franciji, vodil lastno kmetijo 'Ferme de l’Or Blanc', kjer je z 18 jersey kravami proizvajal vse od jogurtov do različnih sirov.

Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili sirarskemu mojstru in se naučili novih tehnik in postopkov proizvodnje butičnih vrst sira, ki so zagotovo prednost pred serijami iz industrijske proizvodnje.

Izobraževanje je bilo izvedeno v okviru projekta »Iz drobnice«, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

 

Vir fotografij: Boris Grabrijan, KP Kolpa

prp leader eu slo barvni

 

 


Nazaj na: Izvajanje projektov