Ogled sodobne ekološke kmetije v Avstriji

Ogled sodobne ekološke kmetije v Avstriji

V sredo, 11. 10. 2023, smo se v okviru projekta sodelovanja LAS »Iz Drobnice«, udeležili strokovnega posveta o ekološki reji drobnice v bližini Železne Kaple v Avstriji. Obiskali smo ekološko kmetijo, ki jo vodita Anja Luschnig in njen partner Stefan Miklau. Posveta smo se udeležili partnerji projekta, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, in sicer LAS Dolenjska in Bela krajina, LAS Doline Soče, LAS Loško pogorje, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline in LAG Regional cooperation of lower Carinthia Avstrija.

Trenutno delata pogumen, trajnosten korak k ekonomski neodvisnosti. Kmetija Luschnig je bila prvotno govedorejska kmetija. Leta 2005 sta se lastnika Franz in Christine Luschnig začela osredotočati na prosto rejo kokoši nesnic. Ko je hči Anja leta 2015 prevzela kmetijo, je bilo vse preusmerjeno na ekološko, kar je bilo izhodišče za današnjo ekološko kmetijo Luschnig. Skupaj s Stefanom sta začela razmišljati o tem, kako bi lahko malo kmetijsko podjetje vodili kot podjetje za polni delovni čas. Hitro je nastala ideja, da bi se specializirali za rejo koz molznic in predelavo lastnih izdelkov.

Po toplem sprejemu na kmetiji, smo s pomočjo prevajalca pričeli z ogledom in strokovnim posvetom – prenosom dobrih praks. Lastnica nas je najprej seznanila s prvim hlevom v katerem od leta 2016 gojijo koze. Hlev lahko sprejme 60 živali, za trenutne potrebe mlečne predelave jih krmijo zgolj 30. Kozje mleko je še posebej bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitamini, zato naj bi imelo izjemno pozitivne učinke na zdravje. Poleg tega je zaradi njegove sestave v mnogih primerih lažje prebavljivo kot običajno kravje mleko, zato so bili izdelki na trgu dobro sprejeti, veliko truda pa vložita tudi v marketing o pomenu kozjega mleka. Mleko predelajo v različne izdelke med katerimi prevladujejo siri z različnimi okusi in teksturami. Za lažje trženje so z lastnim angažmajem oblikovali blagovno znamko »Biohof Luschnig«, kjer so sami poskrbeli za zgodbo kmetije in grafično podobo, ki jo lastnica venomer izboljšuje. Distribucija mlečnih izdelkov v manjše trgovine v okolici poteka preko lastnega kanala, del izdelkov pa odpeljejo tudi v večji distribucijski center v Železni Kapli.

Drugi del donosa na kmetiji predstavljajo piščanci. Iz skromnih začetkov, ko so redili le 240 nesnic, je kmetija povečala svoje kapacitete na rejo 9600 piščancev petkrat letno, torej 48.400 piščancev na leto, kar predstavlja velik donos na kmetiji. Ogledali smo si sodoben in avtomatiziran hlev, kjer je poskrbljeno za visoke standarde, ki jih zahteva reja perutnine. Strogo so določena pravila o velikosti prostora, živali imajo na voljo tudi del stavbe, ki je deloma na odprtem. Inovacijo predstavlja talno gretje prostora, ki poskrbi za hitro sušenje gnoja s čimer preprečijo smrad in morebitne bolezni ter okužbe pri piščancih, tudi čiščenje je tako lažje. Kmetija ima sklenjen tudi krožni gospodarski krog, saj ves odpadni gnoj odda drugi kmetiji, ki jim v zameno odda svoje viške žit.

Rejci iz Avstrije pa so nam predstavili tudi posebno inovacijo »Ecolets« - pelete iz ovčje volne, ki predstavljajo idealno gnojilo za vrtnine. Ta inovativen produkt je bil v Avstriji razglašen za najboljši ekološki produkt leta 2023. Glede na velike količine odpadne volne pri rejcih v Sloveniji, je to priložnost za začetek krožnega gospodarstva.

Nina Jankovič


 


Nazaj na: Izvajanje projektov