Skupina predstavnikov regionalne turistične organizacije z Irske na študijskem obisku pri nas

Skupina predstavnikov regionalne turistične organizacije z Irske na študijskem obisku pri nas

V ponedeljek, 27. 2. 2024, je študijsko turo po Sloveniji začela skupina sedmih predstavnikov regionalne turistične organizacije Ballyhoura Development iz Kilfinana z Irske. V petih dneh so se seznanili z našim pristopom k trajnostnemu turizmu povezanemu z naravo, kulturo in kulinariko v Jugovzhodni Sloveniji.

Značilnosti območij, pristop k razvoju ter povezovanje lokalnih ponudnikov smo jim predstavili predstavniki vseh treh LAS, ki delujemo v regiji - LAS Dolenjska in Bela krajina, LAS STIK in LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe.

Pri nas je srečanje potekalo v Podeželsko-izobraževalnem centru Breg v Novem mestu, ki je bil obnovljen s pomočjo CLLD/LEADER sredstev, v okviru projekta sodelovanja »Z roko v roki do kakovostne prehrane«. Predstavili smo jim nekaj naših aktivnosti na temo lokalne samooskrbe in razvoja turističnih dejavnosti na zavarovanih območjih, predvsem projektov iz Bele krajine, ki je tokrat niso raziskovali v živo, ampak preko video posnetkov nastalih v LAS projektih.

V naslednjih dneh so si gostje med drugim ogledali tudi Deželo kozolcev v Šentrupertu, okusili Dobrote Dolenjske (Trebnje) in se z vinsko kraljico odpravili v zidanico Matjaževe domačije (Otočec). Z društvom kmečkih žena so v Sitarjevi hiši (Dolenjske Toplice) pekli »Topliške piškote«, ter si ogledali Bunker Škrilj (Kočevje) … Strokovno ekskurzijo je organiziral DRSP.

(delno povzeto po http://www.drustvo-podezelje.si/)

Foto: RC NM, DRSP in Dobrote Dolenjske

 

 


Nazaj na: Novice