Konôplja od semena do štrika - vabilo na delavnico (12.02.2013)

eko etno

V Adlešičih in okolici je bila nekoč navada, da so na mesopust (pust) vaščani skupaj spletali vrvi - štrike!

Konôplja (latinsko ime Cannabis sativa) je visokorasla, dvodomna industrijska rastlina - odvisno od podlage in oskrbe pa zrase od 0,5 do 6 metrov visoko (rek, da nekdo raste kot konoplja ste gotovo že slišali...). Na podeželju so konopljo nekoč gojili za potrebe tkanja oblačil, vreč, predvsem pa pletenja vrvi in štrikov. Starodavni običaj bomo v Adlešičih obudili letos na pusta in z domačimi mojstri iz materialov, ki so nastajali v pripravah zadnje tedne ponovno spletli štrik po stari metodi. Predvidoma bo to drugi poskus v zadnjih 30ih letih in tokrat nam mora uspeti.

Celoten postopek snemamo tudi na film, na pusta pa bomo posneli zadnje kadre dokumentarnega filma: "Konôplja od semena do štrika", ki nastaja v okviru projekta LEADER - LAS DBK "EKO-ETNO doživetja ob Kolpi".

Vse, ki Vas zanima potek pletenja vrvi iz konoplje ali pa bi pri postopku želeli tudi pomagati, vabimo v torek, 12.02.2013, na pusta na kmetijo Raztresen v Rim (znane vasi Rim pri Adlešičih ne smete zamenjati za manj znano mesto z istim imenom v Italiji). Za proces spletanja potrebujemo toliko ravnega prostora kot bo vrv, ki jo želimo splesti dolga. Zato bo delovni proces tekel v samem Rimu. Snemanje filma pričnemo ob 13 uri, priprave materialov pa bodo tekle že od 12 ure.

Vljudno vabljeni!

 Nazaj na: Novice