Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK v Prekmurje

Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK v Prekmurje

LAS Dolenjska in Bela krajina za svoje člane vsako leto organizira strokovno ekskurzijo. Tokrat smo se odpravili na oglas dobrih praks povezovanja na podeželju v Premurje k LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Namen tovrstnih ogledov praks je spodbuditi k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev na lokalnem nivoju ter povezovanju sektorjev pri izvedbi projektov.

V četrtek, 11. 10. 2018, se je tako 35 udeležncev v zgodnjih jutranjih urah odpravilo na pot, ki nas je sprva vodila do Zadruge Pomelaj z.o.o. v Malo Polano. V Centru rokodelstva Pomelaj je v okviru zaposlitvenega centra zaposlenih 10 oseb, 7 od teh je oseb s posebnimi potrebami, ki s pomočjo strokovnih sodelavcev izdelujejo male in velike košarice, cekarje, podstavke, stojala, lutke in izdelke po naročilu. Zadrga je aktivno usmerjena v trženje in prodajo teh izdelkov, ki so zasnovani na tradicionalnem pletarskem izročilu s pridihom sodobnosti ter so ročno narejeni, naravni, lokalni, družbeno odgovorni, domiselni in uporabni. Svoje programe izvajajo tudi v okviru projektov LAS. 

Razgledni stolp Vinarium v Lendavi, ki je bil postavljen na pobudo Občine Lendava in sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj nam je ponudil razgled na Lendavske gorice in sosednje države. Zgodovino in (odvzeto) življenje judovske skupnosti v Prekmurju smo odkrivali v sinagogi v središču Lendave.  

Po odličnem kosilu na izletniški kmetiji Hančik ter predstavitvi LAS projektov na območju s strani LAS Pri dobrih ljudeh, smo skupaj z loklano vodnico Bredo Dular pot nadaljevali v Dobrovnik na ogled tropskega vrta Ocean Orchids, kjer ravno tako pospešeno zaključujejo projekt LAS "Tropski medgeneracijski center". Ob koncu dneva smo si ogledali še Prekmurska hiša v Lipi, ki je v središču naselja namenjena prezentaciji prekmurske ljudske arhitekture in nekdanjega življenja na vasi. Novozgrajena hiša je turistično informativna pisarna v cimprani hiši nudi informacije o celoviti ponudbi čezmejne turistične destinacije Ekomuzej Mura.


 


Nazaj na: Novice