DOGODEK: Belokranjski dan na kolEsU

DOGODEK Belokranjski dan na kolEsU

Europe Direct Novo mesto in LAS Dolensjka in Bela krajina vabita na posebno doživetje naravne in kulturne dediščine Bele krajine; ogled Šokčevega doma, kolesarski izlet z električnimi kolesi (Kolpa E-bike), predstavitev lokalnih rokodelcev in zaključek ob Kolpi s koncertom (Adlešiči, Stari pod).

 

 

PROGRAM:
ŠOKČEV DVOR:
9.00 – 10.30
Zbor kolesarjev & brezplačen ogled dvora za vse zainteresirane

10.30 – 12.30
Voden kolesarski izlet s postojankami

PRIJAVE NA KOLESARSKI IZLET:
Število mest za električna kolesa je omejena (trenutno je na voljo še 15 električnih koles), izkušeni kolesarji pa se nam lahko pridružijo tudi s svojimi kolesi.
Javite se na aleksandra.pavlic@rc-nm.si in si rezervirajte svoje e-kolo.

TRASA: Kolesarki dan bomo pričeli v muzeju na prostem in kulturnem spomeniku Šokčev dvor v Žuničih. Malce okrepčani, pripravljeni za potep se mimo Paunovičev zaženemo v klanec na Preloko (285 m nm). Iz obzidja cerkve ob farni cerkvi sv. Trojice si privoščimo pogled na dolino Kolpe, proti Hrvaški vse od Petrove gore do Kleku na Velebitu, nakar sledi bolj sproščeno kolesarjenje – spust proti Vinici.

Krajši počitek in okrepčilo nas čaka v lokalu na kopališču pri Benetičevem mlinu (tehniški muzej, kulturni spomenik) (184 m nm). Časa bo le za hiter skok v Kolpo, nato pa se bomo zapeljali skozi trg in nadaljevali z umirjeno turo pod Žežljem (pomembna romarska cerkev s ), mimo Perudine, proti Bojancem (270 m nm) - pravoslavni vasi s prvotnim črnogorskim prebivalstvom. Na kratko se ustavimo pri kulturnem spomeniku lokalnega pomena - pravoslavni cerkvi Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, preden se spustimo proti Tribučam (190 m nm).

V vasi Bedenj, na »Karamanu« se zavihtimo čez vinorodni hrib Velika Plešivica, pod sv. Magdaleno (363 m nm), mimo številnih starih lesenih hisov, ki jih drugod po Beli krajini le še poredko vidite.

Ob spustu proti vasi Dolenjci se ustavimo v novem turističnem naselju Krone Kolpa Heaven, nato pa se podamo proti Adlešičem

KAMP STARI POD, ADLEŠIČI:
13.00 – 18.00
Dan Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina; Rokodelske delavnice in prikaz starih znanj in ročnih spretnosti, ki gredo iz roda v rod. Skupaj z belokranjskimi rokodelci boste lahko preizkusili vaše ročne spretnosti in se naučili veščin naših prednikov.

18.00
Koncert: PRELOŠKI MUZIKANTI

Dogodek je primeren za družine.

TOPLO VABLJENI!
VSTOPNIN IN PRIJAVNIN NI.

Facebook dogodek: POVEZAVA


dan_na_kolesu_program


Nazaj na: Novice