Z nakupovalno mrežo iz konoplje na tržnico

Z nakupovalno mrežo iz konoplje na tržnico

Z NAKUPOVALNO MREŽE IZ KONOPLJE NA TRŽNICO

 

Sodobni potrošnik se mora poleg pomena o lokalni pridelani hrani in samooskrbi, zavedati tudi pomena čistega okolja, brez nepotrebne plastike in druge »nakupovalne navlake«. Časi, ko smo otovorjeni s plastičnimi vrečkami tekli od trgovine do trgovine, so le še preteklost. Potrošniki se vse bolj zavedamo škode, ki jo povzročajo plastični, nerazgradljivi odpadki. Na to smo se osredotočili tudi v projektu  Kooperativno kmetijstvo LAS DBK. V projektu smo se lotili izziva spletanja nakupovalnih mrež iz konoplje. Gre v bistvu za že skoraj pozabljeno obrt, ki jo poznajo le redki, med njimi je Bernarda Kump iz Črnomlja. Znanje o stari, že nekoliko pozabljeni rokodelski veščini je pridobila od starejših prebivalcev v Beli krajini. Spletanje mrež iz konoplje je starodavno znanje, ki se je v Beli krajini ohranjalo vrsto let in se je prenašalo iz roda v rod.

Po izjavi Berndarde Kump se je tega znanja priučila  od starejšega gospoda Ludvika Kobeta iz Radencev ob Kolpi. Bila je njegova edina učinka.  Ga. Kump njegovo znanje z veseljem širi na delavnicah naprej, tako na mlajšo kot tudi na starejšo generacijo. Umetelno spletene mreže predstavljajo unikat za vsakdanjo uporabo – za nakup na lokalni tržnici, lahko pa so tudi modni dodatek.  

Ga. Kump je izdelala tudi priročnik s slikovnim prikazom postopka spletanja mrež, ki ga prejme vsak udeleženec delavnice. V njem je prikazan postopek spletanja od začetne zanke do končnega izdelka.  Kljub temu je potrebno kar nekaj znanja in potrpežljivosti preden spletemo zaželen izdelek.

V sklopu projekta so bile izvede tri delavnice, in sicer:

Delavnica dne 18. 3. 2022, izvedena v prostorih Belokranjskega izročila v Črnomlju. Zbralo se je 10 deklet in žena, ki so se preizkusile v spletanju mrež. Udeleženkam je bilo predstavljeno orodje s katerim se spletajo mreže (šivanka in čolniček), izdelki iz mreže in priročnik z navodili. Vese udeleženke so osvojile osnovni vozel spletanja.

Delavnica dne 24. 3. 2022,   v prostorih zavoda Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma v Novem mestu, dne . Delavnice se je udeležilo 17 deklet in žena, predstavni društva Mestnih kvačkaric, ni manjkalo pa tudi mlajših udeležencev, ki so plastične  zanke nadomestili z zankami iz naravnega materiala.  

Delavnica dne 25. 5. 2022, v večnamenskem prostoru v Škocjanu ob Raduljji. Delavnica je bila združena z dogodkom Dan tradicije in veščin. Delavnice so se udeležili mladi, ki so z zanimanjem prisluhnili zgodbi o spletanju mrež iz konopljine vrvi, ogledali pa so tudi prikaz spletanja. Bolj pogumni odrasli, pa so se preizkusili tudi v spletanju mrež. Po oceni se je predstavitve udeležili 100 mladih, postopka spletanja mrež pa 14 udeležencev.


Izvedene delavnice in udeležba na njih so dokaz, da so mladi in malo manj mladi željni starih znanj, le pravilno jih je potrebno  predstaviti in prikazati uporabno vrednost takšnih izdelkov.

 


Jožica Povše


Nazaj na: Izvajanje projektov