LAS DBK je sodeloval na dogodku Roke nam niso zastonj zrasle

LAS DBK je sodeloval na dogodku Roke nam niso zastonj zrasle

Dogodek z naslovom Roke nam niso zastonj zrasle se je odvijal v muzeju Dežela kozolcev v Šentrupertu, v soboto, 12. 10. 2019, med 14. in 17. uro.

Namen dogodka je bilo predstaviti različne rokodelce in rokodelske dejavnosti, ki so še poznane, se preoblikovale ali pa so se ustvarile na novo. Pod kozolci v muzeju so se tako predstavljali rokodelci in mojstri s svojo dejavnost ter pokazali postopek izdelave izdelka, uporabljene materiale in podobno.

Danes rokodelstvo nekaterim pomeni dodatni zaslužek, nekaterim je to osnovna dejavnost, nekateri rokodelci to delajo iz veselja do ustvarjanja. Z negovanjem in spodbujanjem rokodelskih dejavnosti pomagamo, da se ta del dediščine ohranja. Z uporabo rokodelskih izdelkov bo dediščina rokodelstva vitalno vpeta v naš vsak dan in „živela“ z nami.

Na dogodku se je predstavljajo 25 različnih rokodelcev, polovica od teh iz območja LAS DBK. Obiskovalcem smo se predstavili z izvedenim projektom in istoimenskimi knjižicami Zgodbe rok in krajev, katere so bile namenjene vsem obiskovalcem dogodka. Bistvo projekta je bilo ravno povezovanje, kateremu smo priča na tovrstnih dogodkih. V knjižici je med drugimi predstavljenih tudi dvanajst lokalnih zgodb ter rokodelskih izdelkov iz našega območja. Poleg knjižic je bil na LAS DBK predstavitvi obiskovalcem na voljo prikaz atraktivnega rokodelca Janeza Kvaternika, ki je izdeloval vrvi in je s svojim znanjem tudi vključen v popis rokodelcev v okviru projetka Zgodbe rok in krajev.

Poleg animacije z rokodelstvom smo obiskovalcem predstavljali projekt ter priložnosti, ki jih ponuja LAS v okviru razpisov in drugih aktivnosti Razvojnega centra Novo mesto d.o.o. Dogodka se je udeležilo več kot 300 obiskovalcev, med njimi domačini iz Šentruperta in tudi od drugod, družine in starejši, ter pohodniki.

 


Nazaj na: Novice