Volna, lan in konoplja za prebivalce Dolenjske

Volna lan in konoplja za prebivalce Dolenjske

Volna, lan in konoplja za prebivalce Dolenjske

V okviru projekta POVEČANJE SAMOOSKRBNOSTI Z NARAVNIMI POTENCIALI BELE KRAJINE (VOLNA, LAN, KONOPLJA) smo partnerji v mesecu marcu naše znanje o ovčji volni, lanu in industrijski konoplji predstavili prebivalcem širšega novomeškega območja. V sodelovanju z Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma smo v njihovih prostorih na Sevnem pri Novem mestu predstavili ovčjo volno, lan, industrijsko konopljo in naravne gradbene materiale. Vsakič smo po predavanju v avli predstavili dodatno ponudbo, povezano s temo predavanja.

Na izobraževalnem dnevu o industrijski konoplji z naslovom »Industrijska konoplja – hranljivo živilo za vsak dom« je po kratki predstavitvi projekta in partnerjev sledilo predavanje pridelovalca industrijske konoplje Antona Abseca iz Krupe pri Semiču o pridelavi industrijske konoplje, pobiranju pridelka, sušenju in ločevanju semen od cveta. Zatem so si obiskovalci ogledali posnetek o ročnem in strojnem pobiranju vršičkov industrijske konoplje, ki smo jo s posebnim orodjem, nabavljenim v okviru projekta, prvikrat strojno pobirali septembra 2018. Sledilo je predavanje dr. Romana Štuklja o hranilnih lastnostih industrijske konoplje ter možnostih za njeno uporabo v vsakdanjem življenju.

Oba predavatelja sta člana Zadruge Suplimi z.o.o., ki se ukvarja s pridelavo in predelavo ekološke konoplje. Po predavanjih je družina Kočevar z Rožanca pri Črnomlju v avli pripravila pokušino dobrot iz semen industrijske konoplje. Obiskovalci so imeli možnost pokusiti oluščena konopljina semena, namaz iz konopljinih semen, piškote iz konopljine moke in konopljin napitek.

Člani društva RIM LAN, društva za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči, so prikazali izdelavo konopljine niti za nadaljnjo izdelavo konopljine vrvi.

Na izobraževalnem Znevu o lanu z naslovom »Lan je lan, z njim je delo leto in dan« sta Margita Adamič iz podjetja Mirabilis d.o.o. in Boris Raztresen z Domačije domačih obrti Raztresen predstavila pridelavo in predelavo lanu od semena do platna, okraševanje izdelkov iz lanu s starodavnimi motivi in pomen teh motivov, obiskovalci pa so spoznali tudi hranilne lastnosti lanu ter možnosti za njegovo uporabo v prehrani.

Po predavanju smo skupaj z družino Špehar s Hrasta pri Vinici v avli pripravili pokušino lanenega olja in skutinega namaza z lanenim oljem in lanenimi semeni. Namaz je bil pripravljen po receptu dr. Johanne Budwig, nemške raziskovalke na področju kemije in strokovnjakinje na področju maščob in olj, ter velja za eno najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu.

V avli smo pripravili tudi razstavo o lanu od semena do platna. Člani društva RIM LAN, društva za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči, so prikazali predenje lanene niti na kolovratu.

Vsak obiskovalec je za darilo dobil paketek lanenih semen, ki si jih bo lahko posejal na svojem vrtu.

Na izobraževalnem dnevu o ovčji volni z naslovom »Volna je zakon« je Boris Grabrijan, direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, predstavil rejo ovac, striženje in predelavo ovčje volne v uporabne izdelke.

Tako kot nekoč, je tudi danes za pridelavo tega vrhunskega naravnega materiala potreben le preprost – obnovljiv naravni energent – trava na skromnem pašniku. Tudi predelamo jo lahko le z uporabo vode, mila in pridnih rok. Po predavanju so bila v avli na ogled tako stara kot najnovejša orodja za predelavo ovčje volne, nabavljena s sredstvi projekta. Belokranjske rokodelke so na ogled postavile svoje mojstrske izdelke iz ovčje volne in lanu, člani društva RIM LAN, društva za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči, pa so prikazali ročno predenje volnene niti in polstenje podritnika iz ovčje volne.

Na predavanju o uporabi naravnih materialov v gradbeništvu z naslovom »Gradbeni materiali za zdrav dom« je Andrej Adamič iz podjetja Mirabilis d.o.o., zidarski mojster z opravljenim mojstrskim izpitom pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in več kot 15 letnimi izkušnjami v gradbeništvu, obiskovalcem predstavil pomembne informacije o tem, kaj morajo vedeti o načrtovanju, o gradnji in o materialih, preden se lotevajo novogradnje ali obnove doma ali drugih objektov.

Predstavljene so bile lastnosti in prednosti naravnih gradbenih materialov ter praktične možnosti za njihovo uporabo. Po predavanju je odgovarjal na vprašanja obiskovalcev, v avli pa so bili na ogled predstavljeni naravni gradbeni materiali: ovčja volna, lan, industrijska konoplja, slama, les, ilovica in naravni pigmenti za barve. Obiskovalci so si ogledali tudi primere ilovnatih ometov na leseni podlagi.

Za vse izvedene izobraževalne dogodke se za brezplačno uporabo prostorov zahvaljujemo Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma. Radiu Sraka pa se zahvaljujemo za več radijskih oddaj, v katerih smo partnerji v pogovoru z voditeljico predstavljali projekt in aktivnosti, ki jih izvajamo.

V okviru projekta VOLNA, LAN, KONOPLJA bomo partnerji Zadruga Suplimi  zadruga za pridelavo in predelavo ekološke konoplje z.o.o., Javni zavod Krajinski park Kolpa, Mirabilis, poslovne dejavnosti in gradbene storitve, d.o.o., RIM LAN, društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči in Eko društvo Krupa v letošnjem letu izvedli še več izobraževalnih dogodkov o ovčji volni, lanu in industrijski konoplji, na katere vas bomo vabili preko medijev. Ker je projekt sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, so bili vsi dogodki za obiskovalce brezplačni.


prp leader eu slo barvni


 


Nazaj na: Izvajanje projektov