Obisk kmetij v sklopu projekta Kooperativno kmetijstvo – CAR LAS DBK

Obisk kmetij v sklopu projekta Kooperativno kmetijstvo CAR LAS DBK

Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane iz LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. Spoznavali smo kako lahko užitne gobe gojimo kar sami doma, okušali odlično prvovrstno malinovo vino, se naučili kaj je to Tsampa in katera zelenjava na Dolenjskem spomladi pride prva na naše krožnike.

S kmetijsko dejavnostjo se na družinski kmetiji Redek ukvarjajo že od leta 1824. Ko se je mladi prevzemnik kmetije, Jernej Redek po študiju odločil tradicijo nadaljevati, so majhno družinsko kmetijo postopoma transformirali v sodobno kmetijo. »Odločili smo se, da se bomo usmerili v pridelavo vrtnin ter špargljev. Bili smo eni prvih, ki smo na Dolenjskem naredili tržni nasad za pridelavo špargljev pred dobrimi 23imi leti«, nam je zaupal Jernej. Pogumna odločitev se je izkazala za pravilno, saj imajo danes s šparglji posajenih že 5 večjih nasadov.

Jernej je kmet z dušo in poleg znanja ga vodi življenjska filozofija - delaj v sozvočju z zemeljskimi cikli. »Ko dosežeš, da delaš z rastlinami v skladu z letnimi časi, vremenom in zunanjimi dejavniki, kot so npr. lunin koledar in biodinamične metode, je to tisto pravo kmetovanje, ki omogoča ustvarjati kvalitetne produkte.«

Obiskali smo tudi mladega podjetnika, Miha Gruljo (Fungalist), ki je svojo strast do vzgajanja gob spremenil v edinstveno podjetniško pot. Vzgaja in prodaja tako kulinarične gobe, kot gobe z zdravilnimi učinki. S prvimi želi ozavestiti uporabnike o novejših načinih uporabe, z drugimi pa pripravlja različne tinkture in čaje. »Z resnejšim vzgajanjem gob sem se pričel ukvarjati, ko sem naredil svoj prvi substrat in se zaljubil v proces njihove rasti. Te občutke sem želel podoživljati in hotel tudi drugim ljudem to omogočiti.« Ta želja je Miho pripeljala do kreacije svojega prvega produkta – goboksa – s katerim si lahko sami doma gojimo gobe na preprosti način. Goboks to omogoča, saj lahko samo s škropljenjem vode vzgojimo svoje gobe kar na kuhinjskem pultu v desetih dneh.

Miha goji predvsem eksotične kulinarične gobe, kot so Resasti bradovec, Šitake in Kraljevi ostrigarji. Za njih se je odločil zato, ker so bile do nedavnega še zelo nepoznane in jih želi približati ljudem. Letos je začel izdelovati tudi tinkture, ki se uporabljajo izključno v zdravilne namene. Resasti bradovec ima npr. edinstveno sposobnost spodbujanja rasti in obnavljanje živčnih celic, Reishi je zelo dobra za krepitev imunskega sistema, Šitake pa imajo močan anti virusni učinek in so zelo dobre za krepitev imunskega sistema. Mihov cilj je uvedba gojenja gob v gospodinjstva in s tem povečanje zavedanja o pomembnosti lastne hrane ter podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob.

V Beli krajini smo obiskali še družinsko kmetijo Pavlovič in Klepec. Prvi se ponašajo z izdelki iz domačega jagodičevja in konoplje, drugi pa ustvarjajo inovativne prehrambne izdelke kot so kaljena moka, Tsampa in raznovrstne testenine narejene iz lastnih žit.

Upamo, da ste dobili kakšno novo idejo za razveseliti svoje brbončice in poskus novih okusov. Z nakupom izdelkov pri lokalnih pridelovalcih hrane krepimo našo neodvisnost od trga drugih držav, hkrati pa pomagamo zmanjšati ogljični odtis, ki ga pušča prehrambena veriga.


Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. 

prp leader eu slo barvni


 


Nazaj na: Izvajanje projektov