Strokovna ekskurzija članov LAS DBK v Goriška brda

Strokovna ekskurzija članov LAS DBK v Goriška brda

LAS Dolenjska in Bela krajina za svoje člane vsako leto organizira strokovno ekskurzijo. Tokrat smo se prvič odpravili na dvodnevni ogled dobrih praks povezovanja na območje Goriških brd, kjer deluje LAS V objemu sonca. Namen tovrstnih ogledov praks je spodbuditi k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev na lokalnem nivoju ter povezovanju sektorjev pri izvedbi projektov.

V četrtek, 12. 10. 2022, se je tako 28 udeležencev v zgodnjih jutranjih urah odpravilo na pot, ki nas je sprva vodila do Vile Vipolže v občini Brda, kjer so nas Briške žene in dekleta sprejele in postregle z odličnimi lokalnimi dobrotami. Sledil je ogled vile ter predstavitev LAS-a V objemu sonca ter izvedenih CLLD projektov na območju Brd, s strani Fabijane Medvešček. V nadaljevanju nam je Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, predstavila delovanje in vpetost zavoda v lokalno okolje skozi različne navdušujoče projekte.

Sledil je ogled umetniške Almine hiše v Medani ter predstavitev mednarodnega diplomatskega (vključena so veleposlaništva) projekta Art circle, ki povezuje in združuje ponudnike območja ter dvakrat na leto tudi umetnike iz 21 različnih držav. V hiši Larya v vasi Neblo, kjer so ravno v času našega obiska gostili umetnike projekta Art circle, smo lahko nekaj časa preživeli z ustvarjalci.  

V neposredni bližini nas je nato sprejela dobitnica laskavega naziva Mlada vinarka 2022 Danijela Šibav, ki s trdim delom, skupaj z družino, vodi kmetijo oz. Klet Šibav. Vinska degustacija z domačimi dobrotami, nam na uglednem vinogradniškem območju ni ušla.

Ob večerji in namestitvi na turistični kmetiji Hiša Štekar smo ob koncu prvega dne udeleženci že snovali nove projektne ideje.

V petek, 13. 10. 2023, je sprva sledil obisk Mladinskega centra Brda, ki tudi preko CLLD projektov združuje šolske otroke in mladino, ki se rada zadržuje v prostorih centra z glasbeno sobo, kuhinjo, predavalnico in igralnim kotičkom. 

V sklopu slikovitega gradu Dobrovo smo si ogledali zastekljeno grajsko teraso, katere obnova je bila sofinancirana iz EU sredstev razpisa LAS. Notranjsot gradu, ki ima sicer precej vsebine, je trenutno v fazi obnove. Ob vzponu na  razgledni stolp v Gonjačah, nas je turistična vodnica seznanila z zgodovinskimi in geografskimi značilnostmi Goriških brd. Sprehod do in po obnovljeni vasici Šmartno, kjer še tako zahteven obiskovalec poteši svoj prostor zanimanja (muzej Briška hiša, namestitev Al di la-italijanska likovna ambasada, cerkev Sv. Martina, lokalna trgovinica Nona Luisa, vinoteka Brda), smo zaključili z odličnim kosilom v Hiši Marica.

 

Zahvaljujemo se gostiteljem za strokovne predstavitve in udeležencem za dobro družbo ter nadaljnje predloge povezovanja skozi projekte znotraj ter širom regije.

 

EKIPA LAS DBK


 


Nazaj na: Novice