VOŠČILO ob prihajajočih velikonočnih praznikih

VOŠČILO ob prihajajočih velikonočnih praznikih

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ko se zbere širša družina in oživijo stari ter novi običaji. Skoraj zagotovo se praznična miza napolni z raznovrstnimi dobrotami. Posebna pozornost je namenjena pripravi pirhov. Pobarvana kuhana ali spihana jajca so eden najbolj prepoznavnih simbolov velike noči in odražajo raznolikost slovenske pokrajine. V Beli krajini so značilne pisanke, ki zaradi svoje posebnosti predstavljajo enega od simbolov dežele ob Kolpi. Čudovite ornamente, ustvarjene z raztopljenim čebeljim voskom in praskanjem v obliki finih vzorcev v črni in rdeči barvi, so nekoč dekleta posvetila fantom in jim na ta način izkazala ljubezen. 

Običaj sekanja pirhov velja za enega najstarejših velikonočnih tradicij na Slovenskem in se razlikuje od pokrajine do pokrajine. Na Dolenjskem in Gorenjskem je značilno zabavno tekmovanje v sekanju in zbijanju pirhov. V igri je potrebno s kovanci ciljati pirhe v najmanj meter in pol oddaljeni košari oziroma peharju ali pa s krivo palico ciljati na pirh iz razdalje šestih metrov. Zabavno preizkušnjo predstavlja tudi trkljanje pirhov po grabljah ali perivniku.

 

Želimo si, da bi bilo (ne samo v prihodnjih dneh) na naših mizah čim več domačih, lokalnih in zdravih dobrot. Spodbujamo nakupe pri lokalnih ponudnikih, kmetih. Še vedno so aktualni seznami ponudnikov: POVEZAVA.  

Vse dobro! 

Ekipa LAS DBK
Jožica, Tina in Mojca 


Delno povzeto po: https://www.slovenia.info/

Nazaj na: Novice